Vi öppnar liften för dig!

Tänk dig att få ha Solliften öppen bara för er!
Hyr liften för bara er och erat gäng. Perfekt för konferensen, träning, födelsedagar eller event. 
För bokning eller enskilda önskemål ring 0739490948 eller maila info@blasjon.se

 

Priser kommer att komma upp här snart… 

*

 

Cliffdrop on skis

Turister väljer Stora Blåsjön framför alperna

STRÖMSUND    Liftanläggningen i Stora Blåsjön är en av de skidanläggningar i landet med störst fallhöjd.
I år har fler besökare tagit sig ut längs Vildmarksvägen för att fira sina sportlov bland liftarna på Mesklumpen, men de stora massorna har ännu inte hittat dit.

Vecka åtta var ”ganska lugnt” vilket var tur eftersom de råkade ut för haveri på två av systemets fyra liftar. En av vilka var den viktiga bottenliften som tar skidåkarna upp till resten av systemet.
– Generellt så är det ganska lite folk. Det brukar vara en del norrmän men i år är det definitivt inga norrmän. Men vecka nio hade vi faktiskt mer än normalt, säger Malin Jönsson. Hon driver butiken Sportboden vid dalstationen, där man köper liftkort. Utöver det rycker hon in där det behövs om det så är grupp som ska guidas eller en backe som ska pistas.

Under Stockholmsveckan var det drygt hundra personer om dagen som delade på anläggningens 475 höjdmeter och fördelade på 3,5 kilometer från toppen till botten. Enligt skidsajten freeride.se är fallhöjden den sjätte största bland liftanläggningar i Sverige och den näst största i länet efter Åre.
– Vecka nio brukar det vara mer skoteråkare här men då var det plusgrader så det var inga skoteråkare. Skidåkare struntar egentligen i om det är lite mindre snö i backarna, de har inte samma kriterier som skoteråkarna och är nöjda om det finns en lift och pistade backar, säger Malin Jönsson.
Men snöläget ändrades lagom till vecka tio för då släppte kung Bore ner en rejäl påfyllning med snö. Vilket var välkommet för de många stugägare och gäster som styrt skidspetsarna mot Stora Blåsjön.
Även om de flesta gäster under vecka tio är bekanta med orten sedan tidigare har inte fallet varit så under hela vintern. Sett över säsongen hittills har Malin Jönsson märkt att ovanligt många kommit för att upptäcka Blåsjön för första gången.
– Det är väl många som inte vill åka till de stora anläggningarna utan letar sig till mindre anläggningar. Så då hittar de oss. De har varit väldigt nöjda, säger Malin Jönsson.

Med anledning av pandemin har hon blivit van vid att få frågan om det är mycket folk som rör sig i systemet och om det är långa köer. Vilket Malin menar är en definitionsfråga.
– Alltså när vi tycker att det är mycket folk då kanske det är en kö på tio meter, eller tio personer, nu när man håller lite längre avstånd. Så jag har garvat några gånger när jag svarat på de frågorna.
Många av gästerna är barnfamiljer som lockas av de relativt flacka backarna som utgör de markerade pisterna. Flera av de som kommit under sportlovsveckorna har berättat för Malin att besöket till Blåsjön kommer sig av att de planerat om och avstått från att åka till alperna. Men fler och fler börjar hitta dit även för att testa åkningen utanför pistmarkörerna.
– Blåsjön är ändå lite känd för sin baksida så vi får ju det klientelet som gillar mycket lössnö, säger Malin Jönsson.
Åket på baksidan är brant och tar skidåkaren en mil bort ifrån liftarna så taxi gäller för att komma tillbaka till anläggningen. Men precis den typen av äventyr har visat sig bära viss dragningskraft.
– Det är jättekul när det kommer en researrangör som när Active Ski kom i vintras med 50 personer.
Arrangören riktar sig mot de som söker bra offpiståkning och deltagarantalet var begränsat för att möta restriktionskraven för bussresan från Stockholm. Väl på plats fördelades alla på åtta guider med varsin grupp.
– Det var verkligen entusiastiska skidåkare, alla var exalterade av all snö. Vi hade haft tur också för det hade precis dumpat ner rätt mycket.
Gruppresan med just offpiståkare var den första i sitt slag på flera år att komma till Blåsjön. Den blev verklighet efter att Malin sedan i somras jobbat för att sälja in området.

Det klientelet, offpiståkare och toppturare, hoppas Malin Jönsson kunna locka genom fler samarbeten med nischade researrangörer som Active Ski.
– Det skulle vara perfekt att ta emot fler grupper. Speciellt mitt under veckorna utöver sportloven. Men det krävs en del jobb, för det var väldigt mycket planering, säger hon.
Malin Jönsson uppskattar att det skulle krävas ytterligare en person för att få ihop resorna då hennes dagar i butiken, pistmaskinen, guide och alltiallo redan är späckade.
– Hade det inte varit för corona skulle vi ha kunnat fylla hela stugbyn med en sådan här grupp om bussen var fullsatt. Så mer sånt tror jag på i framtiden.